Wij zijn in onze zoektocht naar de beste activity tracker tot de conclusie gekomen dat de Fitbit Charge 3 de beste keuze is voor de meeste mensen. De Fitbit Charge 3 is gemakkelijk te gebruiken, beschikt over goede software die al je activiteiten nauwkeurig volgt en is uitgerust met een krachtige batterij. Verder raden we ook nog 2 andere activity trackers aan, de Garmin Vivosmart voor mensen die graag een onopvallende activity tracker hebben en de Xiaomi Band 3 voor mensen die op zoek zijn naar een budget optie. Onder de 5 activity trackers die we aanraden leggen we ook uit hoe we tot die conclusie zijn gekomen en waar je op moet letten bij de aankoop van een activity tracker.

Onze top 5 – Beste Activity Tracker – 2019

We hebben voor de Fitbit Charge 3 gekozen als de beste activity tracker. Vooral het feit dat deze activity tracker gemakkelijk te gebruiken is, nauwkeurig je hartslag en je stappen meet en een batterij heeft die tot een week meegaat maakt het momenteel 1 van de beste activity trackers die je momenteel kunt kopen.

Daarenboven kan de Fitbit Charge 3 steeds correct het onderscheid maken tussen wandelen, lopen en fietsen. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend maar de meeste activity trackers die we getest hebben maken niet zo goed het onderscheid waardoor je activiteiten verkeerd geregistreerd worden. Niet enkel de activity tracker maar ook de app is indrukwekkend. Dankzij de app kun je bepalen welke notificaties worden doorgestuurd naar je pols en de welke niet. Via de app krijg je ook toegang tot een uitgebreid netwerk van andere Fitbit gebruikers waarmee je in competitie kunt gaan om je te helpen motiveren.

Als je het goede voornemen hebt genomen om meer te slapen of je wilt gewoonweg je slaaphygiëne verbeteren dan is de Fitbit Charge 3 ideaal. Zowel ‘s nachts als overdag kan de Fitbit Charge 3 nauwkeurig je nachtrust en eventuele dutjes registreren. De Fitbit Charge is de meest uitgebreide activity tracker die je kunt krijgen voor 150 euro of minder. Met een sterke batterij, waterdichtheid, hartslagmeter, GPS en slaapmeter gelinkt aan een uitgebreide app kun je niet verkeerd gaan.

Als je op zoek bent naar een kleinere activity tracker maar toch graag nog een touchscreen hebt dan is de Garmin Vivosmart 4 de beste activity tracker voor jou. Dankzij het feit dat deze Garmin activity tracker slim gebruikt maakt van het kleine scherm is deze activity tracker zo klein als andere activity trackers zonder touchscreen. Nadeel is wel dat door het kleinere scherm het soms moeilijk te gebruiken is. Daarenboven is het aantal gebruikers van Garmin activity trackers kleiner in vergelijking met Fitbit. Voor mensen die graag gebruik maken van een netwerk om je te vergelijken ten opzichte van andere gebruikers ben je beter af met een Fitbit activity tracker.

Wat goed is aan de Garmin Vivoactive 4 is dat het even nauwkeurig je hartslag en je stappen meet in vergelijking met de Fitbit Charge 3. Ook de batterij gaat ongeveer even lang mee wat indrukwekkend is gezien zijn kleine afmetingen. Door de kleine afmetingen is de Garmin Vivosmart 4 niet uitgerust met een GPS. Dus als je graag ‘s avonds nog eens je traject wilt herbekijken op  Google Maps ben je beter af met de Fitbit Charge 3.

De Xiaomi Mi Band 3 is een activity tracker met de mogelijkheid om nauwkeurig je stappen, hartslag en slaap te volgen aan een ongelooflijk lage prijs. Het is zker niet de beste activity tracker maar persoonlijk ben ik al fan van de Xiaomi Mi Band sinds de eerste generatie die uitkwam midden 2014. Er is geen enkele andere activity tracker op de markt die vergelijkbare specificaties als sommige topmodellen van Fitbit of Garmin aan een fractie van de prijs aanbiedt.

Daarenboven gaat de batterij tot 3 keer langer mee in vergelijking met de Fitbit Charge 3 of de Garmin Vivosmart 4. Dit komt voornamelijk omdat de Xiaomi Mi Band 3 er voor heeft gekozen om het scherm relatief simpel te houden. Daarentegen staat wel een zeer uitgebreide gratis Mi Fit-app waarmee je alles vanuit je smartphone kunt regelen.

Naast de Fitbit Charge 3 is er ook een goedkopere en simpelere versie van Fitbit, natuurlijk met iets minder opties. De Fitbit Inspire HR meet je dagelijkse activiteiten, net zoals de Charge 3, maar kan geen onderscheid maken in bewegingen. Deze activity tracker is vrij basis, het meet je harslag, stappen en calorieverbranding. De Inspire heeft geen ingebouwde GPS of slaapmeter. Alvorens te zwemmen of lopen kan je de Fitbit Inspire HR via Bluetooth verbinden met je smartphone. Zo krijgt je meldingen van oproepen of berichten op het Fitbit scherm te zien.

Daarnaast is de Fitbit Inspire HR iets eleganter dan de andere, meer kwalitatieve, activity trackers. Niet de beste activity tracker op de markt, maar misschien wel exact waar jij naar op zoek bent.

Hoewel de Apple Watch eerder een uurwerk is wordt het ook aangeboden als activity tracker. Een beetje een alles-in-één formule. Beschik je over een iPhone en ben je verbonden aan het merk, dan kan een Apple Watch de juiste keuze zijn voor u. In vergelijking met de voorgangers heeft de Apple Watch Series 4 een groter scherm met een hogere resolutie. Berichten, foto’s, filmpjes, alles is te zien op je uurwerk. Daarnaast is er natuurlijk ook de functionaliteit van een fitness of activity tracker. De elektrische hartslagsensor stuurt notificaties bij een hoge of lage hartslag. Omdat de Series 4 volledig waterdicht is kan het ook dienen tijdens het zweten of zwemmen. Het siliconen bandje zorgt ervoor dat het uurwerk goed op zijn plaats blijft tijdens het sporten. Draag je het buiten de sport, dan kan je de bandjes wisselen. Let wel op, een Apple Watch is veel duurder dan een simpele activity tracker.

Het onderzoek

Wie moet een activity tracker kopen?

De verschillen tussen smart watches en activity trackers beginnen meer en meer te vervagen. Smartwatches worden kleiner en kleiner terwijl ze hun functionaliteit behouden terwijl activity trackers even klein blijven terwijl ze meer kunnen in vergelijking met vroeger. We zien echter nog altijd een markt voor activity trackers. Ze zijn namelijk doorgaans nog altijd een pak lichter dan smartwatches (slimme horloges) en de batterij gaat een pak langer mee. Soms kan het vermoeiend zijn om je uurwerk dagelijks te moeten opladen. Een bijkomend voordeel van activity trackers is dat ze veel goedkoper zijn dan een smart watch.Dit terwijl de recente activity trackers veel meer kunnen in vergelijking met de oude modellen. Vroeger kon een activity tracker enkel stappen registreren en een (foutieve) inschatting maken van je hartslag en of de calorieën die je gedurende dag zou verbrand hebben. De nieuwe activity trackers hebben meer dan vroeger zoals het meten van je slaapkwaliteit, een volledig uitgebouwde app voor je iPhone of Android en betere sensoren om een betere inschatting te maken van je bewegingen.

De activity trackers die we in dit artikel voorstellen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar mensen die graag willen weten of ze genoeg bewegen gedurende de dag en of ze genoeg slapen gedurende nacht. Ook voor mensen die graag doelstellingen willen stellen zoals 10.000 stappen per dag zetten of meer willen gaan slapen kunnen deze activity trackers gebruiken om hun vooruitgang te volgen. Het voordeel is dat recente activity trackers met betere apps komen zodat je niet enkel je stappen of je slaapcyclus kunt volgen maar waar je ook kunt registreren of je wel genoeg drinkt en niet teveel eet. De grootste verschillen tussen de verschillende activity trackers is hun gebruiksgemak en de verschillende opties die ze hebben.

Activity tracker kopen

Waarop moet ik letten

Is de activity tracker gebruiksvriendelijk qua applicatie maar is het ook aangenaam om te dragen? Dit is soms belangrijker dan je denkt, een activity tracker zit namelijk een hele dag en misschien de hele nacht aan je pols indien je graag je slaappatroon wilt opvolgen. Indien dit het geval is wil je een activity tracker die niet te zwaar weegt met een bandje dat gemakkelijk zit ook al is het nu koud of warm. Is het scherm van de activity tracker gemakkelijk om mee te navigeren? Dat zijn allemaal zaken waarmee we rekening hebben gehouden bij het selecteren van de beste activity trackers.

Maar ook de bijhorende applicatie is belangrijk, als deze niet gemakkelijk is om te gebruiken dan ga je op termijn de activity tracker in je schuif laten liggen en niet meer gebruiken. En dat is een zonde want (en hier praat ik uit eigen ervaring) het gebruiken van een activity tracker kan het begin zijn van een gezondere levensstijl. Enkel en alleen als het gemakkelijk en tof is om je beweging, gewicht, calorieën, etc.. te registreren in de app ga je het ook effectief gaan doen. Als het veel tijd en energie kost om zaken te registreren of te bekijken ga je op termijn motivatie verliezen om het te gebruiken.

Houdt een activity tracker je stappen effectief correct bij? Goedkopere activity trackers kunnen niet altijd even correct het aantal stappen tellen. Om na te gaan of een activity tracker wel correct je aantal stappen meet hebben we de activity trackers aan de ene pols gedragen en een smartwatch met GPS functie gedragen aan de andere pols. Als de afwijking te groot was hebben we de activity tracker uit onze lijst geschrapt. Zo weten we meteen welke pedometer de beste is.

Niet enkel het aantal gemeten stappen maar ook de correctheid van het inschatten van de activiteiten die je doet gedurende de dag zijn belangrijk. De ene activity tracker is veel beter in het herkennen of de afstand die je aflegt te voet is, met de fiets of met de auto. Dit is belangrijk zodat de applicatie een goede inschatting kan maken van het aantal calorieën dat je die dag verbrand hebt.

Hoe goed is de batterij en komt hij in realiteit overeen met wat de producent afficheert? De reden waarom je een activity tracker koopt is zodat je hem niet elke dag aan de lader hoeft te hangen. Bij het kiezen van een activity tracker hebben we er rekening mee gehouden dat de batterij op zijn minst 1 week meegaat.

Dit is niet voor iedereen belangrijk maar als je graag met je activity tracker wilt douchen of zwemmen dan moet hij wel waterdicht zijn. In onze lijst maken we op zijn minst 1 aanbeveling voor mensen die op zoek zijn naar een activity tracker waarmee ze met een gerust hart mee kunnen gaan zwemmen.

Leave a comment