De beste Chromebook volgens ons is de Asus Chromebook Flip 434. Deze Asus Chromebook is performant, heeft een goede bouwkwaliteit en een touchscreen. Chromebooks zijn door de lijn genomen goedkoper dan een traditionele Windows laptop maar leveren gelijke prestaties. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een simpele laptop om te surfen op het internet, mails willen versturen of films willen kijken. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een Chromebook.

Onze top 3 – Beste Chromebook – 2019

Een Chromebook moet snel genoeg zijn om door je werk te vliegen, licht genoeg zijn om overal mee naartoe te nemen en goedkoop genoeg om je bankrekening te sparen. De Acer Chromebook 14 vinkt al deze vereisten af en is daarom voorlopig de beste Chromebook. De Acer Chromebook 14 heeft een mooi design en een behuizing van aluminium. Ten opzichte van de concurrentie die vooral met plastic behuizing werkt voelt de Acer Chromebook 14 premium aan. Dankzij de constructie in aluminium weegt de Acer Chromebook maar 1,5kg waardoor je deze gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Wij vinden dat een 14 inch laptop de ideale grootte is voor een Chromebook aangezien de bedoeling is dat je je er vaak mee verplaatst. Het voordeel van het scherm van de Acer Chromebook 14 is niet enkel dat het scherm 14 inch is maar dat je ook over een schermresolutie van 1920×1080 (1080p) beschikt. In vergelijking met de concurrentie die vaak minderwaardige schermen gebruiken met een resolutie van 1366×768 beschik je met de Acer Chromebook 14 over een scherm waarmee je scherpe beelden of films kunt bekijken. Zeer handig voor de mensen onder ons die ook hun Chromebook willen gebruiken om te kijken naar films of Netflix.

Ook de batterij scoort een pak beter in vergelijk met de meeste andere Chromebooks. Ik heb een hele dag uitgenomen om te werken op de Acer Chromebook 14 en heb het 9 uur en 16 minuten minuten uitgehouden. Voor de meeste mensen wilt dit zeggen dat ze met een gerust hart zonder lader het huis kunnen verlaten om ‘s avonds terug te komen met nog een beetje batterij over.

“Beste Chomebook – Doorgelicht 2019”

De Acer Chromebook is niet de beste Chromebook maar wat wel opvalt aan de Acer Chromebook 11 is niet enkel dat het klein is maar ook dat het slechts 2 cm dik is. De Acer Chromebook 11 weegt maar 1 kilo en is de ultieme Chromebook om overal meer naartoe te nemen. Het klavier van deze Chromebook is handig maar om ruimte te besparen zijn sommige toetsen zoals bijvoorbeeld de ‘delete’ toets niet aanwezig. Door gebruik te maken van toetsencombinaties heb je wel toegang tot deze toetsen, voor ‘delete’ is dat in dit geval Alt + Backspace. De Acer Chromebook 11 is ideaal voor mensen die graag een kleine laptop hebben om overal mee naartoe te nemen. Dankzij Chrome OS is deze Chromebook zeer responsief ondanks de beperkte hardware.

“Kleine Chromebook – Doorgelicht 2019”

De Pixel Slate is de grootste Chromebook die Google tot nu toe heeft gebouwd. Ondanks een scherm van 12,3 inch en krachtige hardware blijft de Pixel Slate relatief licht en dun. Met een gewicht van 725 gram is dit de lichtste Chromebook die we hier reviewen. Het scherm is enorm helder en scherp mede dankzij een resolutie van 3000 x 2000 pixels. In tegenstelling tot onze andere Chromebooks is de Pixel Slate eerder een tablet omdat het zonder toetsenbord verkocht wordt. Het toetsenbord moet je er apart bij kopen en dat kost nog eens 200 euro extra. Het toetsenbord dient wel een dubbele functie aangezien het zowel een toetsenbord als een cover is. Maar daarmee direct ook alles gezegd, 200 euro is veel geld om nog eens bovenop de tablet te leggen. Eigenlijk is de Pixel Slate de beste Chromebook die je momenteel kunt kopen maar voor de huidige prijs kunnen we het enkel aanraden voor de fanatieke liefhebbers van Google.

Ook al zijn wij grote voorstanders van Chrome OS en gebruiken wij het ook zelf in ons dagelijks leven kunnen we de Pixel Slate niet aan iedereen aanraden. Het is een toffe tablet om te hebben met een razendsnelle performance, prachtig scherm en een mooi design. Maar voor een basisconfiguratie van de Pixel Slate plus het toetsenbord ben je snel tussen de 700 en 800 euro kwijt. Dit vinden we nogal een hoge prijs en kunnen we deze Chromebook enkel aanraden aan de diehard fans van Chrome OS.

“Google Chromebook – Doorgelicht 2019”

Het onderzoek

Wat is een Chromebook?

Wat is een Chromebook nu eigenlijk? Een Chromebook is een goedkope laptop die niet op Windows draait maar op Chrome OS. Omdat Chrome OS een minder zwaar bestuurssysteem is in vergelijking met Windows is het vaak performanter omdat het minder nood heeft aan een zware (en dure) processor. Maar wat is een Chromebook nu eigenlijk?

Een Chromebook is een goedkope laptop met Chrome OS als besturingssysteem. Chrome OS gebruikt voornamelijk Chrome (een webbrowser) als interface en zich richt op apps van de Google Play Store zoals Adobe Spark, Evernote en Spotify. Een Chromebook is ideaal voor iemand die een laptop nodig heeft om voornamelijk mails te lezen, op het internet te surfen of in andere web applicaties wilt werken zoals Google Drive. Een Chromebook is ideale als laptop voor onderweg wanneer je thuis een desktop of zware laptop hebt liggen. Persoonlijk gebruik ik mijn Chromebook op de trein aangezien ik elke dag van Gent naar Brussel en terug pendel. Op de trein gebruik mijn Chromebook om mails te lezen of een serie te kijken.

Chromebooks hebben voor de meeste applicaties een internetverbinding nodig, hoewel ze wel enkele offline-opties ondersteunen voor Gmail, Google Drive en Keep. Ook het spelen van films, games of muziek is offline mogelijk. Hou er wel rekening mee dat Chromebooks met beperkte lokale opslagruimte komen (meestal 32-64GB opslagruimte). Je kunt er dus niet eindeloos films gaan opzetten want dan gaat de harde shcijf rap vol komen te zitten.

Wie moet een Chromebook kopen?

Als je veel foto’s of video’s wilt bewerken of je nood hebt aan de volwaardige versie van Microsoft Office dan is een Chromebook niets voor jou. Voor Microsoft Office is er een browser alternatief Microsoft Office 365 waarbij je software zoals Word, Excel, Powerpoint en Outlook kunt gebruiken via een browser zoals Chrome. Ook voor andere software bestaan er ‘light’ versies zoals Adobe Lightroom. Het nadeel van deze ‘light’ versies is dat er maar een beperkte functionaliteit is. Als u nood heeft aan de volledige functionaliteit van Microsoft Office of van Adobe dan blijft u best bij een traditionele Windows of Mac computer.

De meeste Chromebooks hebben tussen de 32GB en 64GB aan lokale opslagruimte, maar Google moedigt u aan om de cloud te gebruiken door de eerste twee jaar 100 GB gratis Google Drive-opslag aan te bieden. (Zodra de twee jaar voorbij zijn, moet u betalen om hiervan gebruik te blijven maken, op dit moment kost 100 GB $ 2 per maand). De goede Chromebooks bevatten ook USB-poorten en een SD- of microSD-slot die u kunt gebruiken om de opslagruimte uit te breiden.

Een Chromebook hoeft niet uitzonderlijk krachtig te zijn aangezien het besturingssysteem zeer licht is. Dat wilt niet zeggen dat alle Chromebooks performant zijn. Er zijn heel wat Chromebooks op de markt die frustrerend traag zijn. Aangezien we uitgaan dat een Chromebook vooral gebruikt wordt om mails te lezen en te beantwoorden, films te kijken en eventueel in Google Sheets of Microsoft Word te werken focussen we op goede prestaties, een scherp scherm, een aangenaam toetsenbord en een batterij die minstens 1 dag meegaat.

Chromebook kopen

Waarop moet ik letten

Om een Chromebook te hebben die performant is heb je minstens 4GB RAM nodig. Elke Chromebook met minder dan 4GB RAM laat je best aan je voorbijgaan. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat Chromebooks met minder dan 4GB zeer lange laadtijden hebben wat zeer frustrerend is.

Een moderne Intel-processor is ook belangrijk, uit eigen ervaring merken we dat processors van andere fabrikanten zoals Nvidia en Samsung te traag zijn. Een Intel i3 of i5 is overkill voor een Chromebook maar een moderne m3-processor of een Celeron-processor zijn vaak voldoende om een performante Chromebook te hebben. Het voordeel van een m3 of een Celeron processor is dat ze de batterijduur van je Chromebook aanzienlijk kunnen verlengen in vergelijking met andere processoren.

Een toetsenbord en trackpad moeten goed genoeg zijn zodat je ze een paar uur kunt gebruiken zonder kramp te krijgen in uw handen. Let op wanneer u voor een Chromebook wilt gaan die kleiner is dan 13 inch. We spreken uit eigen ervaring wanneer we zeggen dat bij een 11 inch Chromebook het toetsenbord onaangenaam klein wordt. Een mooie toegevoegde waarde vinden wij Chromebooks die een backlit toetsenbord hebben, dat maakt het veel aangenamer om te typen in donkere ruimtes. Nadeel is dat je een backlit toetsenbord enkel terugvindt in de iets duurdere Chromebooks.

Een goede Chromebook moet volgens ons minstens 8 uur meegaan zodat je er een volledige dag mee weg kunt zonder het te moeten opladen. Je koopt een Chromebook vooral om een lichte en mobiele laptop te hebben. Je wilt dus niet om de paar urr op zoek gaan naar een stopcontact.

Een goede Chromebook kun je de dag van vandaag vinden vanaf ongeveer 300 à 350 euro. Goedkoper dan 300 euro riskeer je om een Chromebook aan te schaffen die zo traag is dat je het niet gaat gebruiken. Er zijn natuurlijk ook Chromebooks van 400-500 euro die beter gebouwd zijn en uitgerust zijn met een touchscreen. Dat is tof om te hebben maar je moet jezelf de vraag stellen waar jij belang aan hecht.

Een goede Chromebook kun je de dag van vandaag vinden vanaf ongeveer 300 à 350 euro. Goedkoper dan 300 euro riskeer je om een Chromebook aan te schaffen die zo traag is dat je het niet gaat gebruiken. Er zijn natuurlijk ook Chromebooks van 400-500 euro die beter gebouwd zijn en uitgerust zijn met een touchscreen. Dat is tof om te hebben maar je moet jezelf de vraag stellen waar jij belang aan hecht.

Leave a comment