Wij zijn in onze zoektocht naar de beste e-reader tot de conclusie gekomen dat de Kindle Paperwhite van Amazon voor de meeste mensen de meest geschikte e-reader is. De Kindle Paperwhite is een e-reader die over goede hardware beschikt, scherp geprijsd is en toegang geeft tot de uitgebreide online bibliotheek van Amazon. Verder raden we ook nog een Kobo e-reader aan voor mensen die naar een alternatief zoeken. Onder de 3 e-readers die we in dit artikel aanraden kan u ook het onderzoek vinden dat we gedaan hebben om tot deze conclusie te komen.

Onze top 3 – Beste e-reader

De Kindle Paperwhite van Amazon is de beste prijs-kwaliteit e-reader die je momenteel kunt kopen. Het is niet de duurste e-reader op de markt maar juist zoals de duurste e-reader Kindle Oasis heeft de Kindle Paperwhite een pixeldichtheid van 300 pixels per inch en waterdichtheid. Dankzij de pixeldichtheid heeft de Kindle Paperwhite een mooi scherm met duidelijke tekst en scherpe beelden. Verder is de Kindle Paperwhite gemakkelijk mee te nemen dankzij zijn vederlicht gewicht en is hij ook uitgerust met Bluetooth. In combinatie met een Bluetooth headset kun je gemakkelijk naar audioboeken luisteren in de zetel of op de trein. Dankzij de uitgebreide catalogus van Amazon heb je toegang tot een gigantische bibliotheek van binnen- en buitenlandse boeken.

Persoonlijk neigen wij meer naar de ereaders die Amazon maakt maar als je op zoek bent naar een alternatief kijk je best naar Kobo. Buiten Kobo en Amazon kunnen wij geen andere ereader aanraden. Enkel deze 2 fabrikanten maken kwalitatief hoogwaardige e-readers die lang zullen meegaan, gemakkelijk zijn in gebruik en een goede batterij hebben. Juist zoals de Kindle Paperwhite is de Kobo ereader Clara HD uitgerust met een scherm met een pixeldichtheid van 300 pixels per inch. Qua design lijkt de Kobo ereader Clara HD sterk op de Kindle Paperwhite met een schermgrootte van 6 inch en een behuizing in plastic. Het grote nadeel van de Kobo ereader Clara HD is dat het geen toegang heeft tot een uitgebreide bibliotheek zoals de Kindle Paperwhite.

Als je op zoek bent naar de Rolls Royce onder de e-readers moet je niet meer verder zoeken. De Kindle Oasis van Amazon is gemaakt voor de diehard lezers onder ons. Met een groter scherm van 7 inch. Qua design is de Kindle Oasis een pak dunner dan de Kindle Paperwhite, weegt een pak minder (131 gram ten opzichte van 205 gram) en is de plastic vervangen door een mooie body in metalen finish. Ook de batterij van de Kindle Oasis heeft een serieuze upgrade gekregen ten opzichte van de Kindle Paperwhite. In combinatie met de cover die speciaal ontworpen is voor de Kindle Oasis kan je tot 2 maanden lezen (afhankelijk van je gebruik) zonder op te laden. Dit kan dankzij de ingebouwde batterij die zich in de cover bevindt. Ook de helderheid van het scherm is verhoogd, Amazon zegt dat het scherm 60% helderder is in vergelijking met de Kindle Paperwhite. Dit is vooral handig voor de mensen onder ons die veel buiten lezen onder de volle zon.

Het onderzoek

Wie moet een e-reader kopen?

Een e-reader is een tablet die eigenlijk maar 1 functie heeft, boeken lezen. Die boeken kun je aanschaffen via een online boekenwinkel of je kunt ze ook van andere plekken downloaden. Vroeger waren e-readers redelijk duur voor een minderwaardig product. Ondertussen zijn prijzen al gezakt terwijl er meer en meer features bijkomen. Features zoals waterdichtheid, hogere resolutie en een scherm met betere achtergrondverlichting. Zelfs voor mensen die maar af en toe boeken lezen kunnen we een e-reader aanraden. De aanschafkost van e-reader ligt wat hoger maar aangezien online boeken veel goedkoper zijn in aanschaf verdien je dat rap terug. Voor de pendelaars onder ons is het een e-reader ook veel gemakkelijker aangezien het een pak lichter is dan een gewoon boek. Als je dus nog nooit een e-reader hebt gekocht lijkt het ons een goed moment om er een aan te schaffen. Ook als je e-reader al 4-5 jaar oud is kan het de moeite lonen om voor een upgrade te gaan. Vooral als je je ergert aan een traag toestel of als je graag waterdichtheid of een hogere opslagruimte (handig voor audioboek fanaten) zou hebben.

Nu veel mensen lezen gewoon boeken op hun smartphone of op hun tablet aan de hand van een applicatie. Dit is handig als je zeer weinig boeken leest of als je maar 1 specifiek boek zou willen lezen. Voor mensen die af en toe lezen vinden wij het al de moeite om een e-reader aan te schaffen. Vooral het type scherm van een e-reader is een pak aangenamer dan een LCD  of OLED scherm van een smartphone of tablet. Het is niet alleen aangenamer om te lezen het is ook minder vermoeiend voor je ogen. Ook als je graag buiten in de zon leest is het niet-reflecterende scherm van een e-reader gemakkelijker om te lezen. Een e-reader is ook een pak lichter dan een tablet en de batterij van een e-reader gaat vaak tot een week of twee mee.Een laatste voordeel is dat je ten opzichte van een smartphone of een tablet tijdens het lezen niet onderbroken wordt met binnenkomende mails, berichten van Whatsapp of pop ups.

E-reader kopen

Waarop moet ik letten

Er zijn maar een paar fabrikanten die goede e-readers maken, namelijk Amazon en Kobo.  Probeer je niet te laten vermijden door andere merken. Deze twee fabrikanten zijn namelijk de enige fabrikanten die kwalitatieve e-readers in België aanbieden.

Je kiest best voor een e-reader met een  pixeldichtheid van 300 pixels per inch dat is namelijk de industriestandaard. Als je voor een e-reader met een lagere resolutie kiest zul je merken dat de tekst en de de afbeeldingen minder scherp zullen worden weergegeven. Maar niet enkel de pixeldichtheid is belangrijk maar ook de ingebouwde verlichting. Enkel bij de fabrikanten zoals Kobo en Amazon krijg je een e-reader met een scherm waarmee je gemakkelijk in volle zon kunt lezen. Verder hebben de meeste e-readers een schermgrootte van 6 inch, daar ging onze voorkeur naar uit. Het is groot genoeg om gemakkelijk op te lezen en klein genoeg om comfortabel te vasthouden (zelfs tijdens uren aansluitend lezen). Er zijn ook e-readers met een groter scherm voor de mensen die dat liever hebben, dat is persoonlijk voorkeur.

De batterijduur van e-readers schommelt van 1 week tot maximum 8 weken. Dit hangt natuurlijk sterk af van je gebruik. Zelfs bij de modellen met een batterijduur van 1 week stoort het ons niet om deze aan de lader te hangen.

De meest e-readers komen met een opslagruimte van 4GB, 8GB, 16GB of 32GB. Enkel als je graag naar audiobooks luister raden we aan om voor een e-reader te kiezen met 16 of 32 GB. Als je je e-reader enkel gebruikt om boeken te lezen dan is 4 of 8 GB voldoende.

Bluetooth moet je enkel naar kijken als je graag naar audiobooks wilt luisteren. Door hun minimalistisch design hebben de meeste e-readers namelijk geen 3.5mm audio-aansluiting. Als je van plan bent om naar audiobooks te luisteren ga je dus een e-reader met bluetooth moeten kiezen.

Hoe werkt een E-reader

Leave a comment