Beste optrekstang

Na ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat de de Perfect Fitness Multi Gym de beste pull up bar is voor de meeste mensen. Deze optrekstang is intuïtief om te gebruiken, uit kwalitatief hoogwaardig materiaal bestaat en de beste bescherming heeft om beschadiging aan de deurlijst te voorkomen. Onder de pull up bars die we aanraden leggen we ook uit hoe we tot die conclusie zijn gekomen en waar je op moet letten bij het kopen van een optrekstang.

Onze top 5 – Beste Optrekstang

De Perfect Fitness Multi Gym is de beste optrekstang die we momenteel kunnen vinden. Deze pull up bar is intuïtief om te gebruiken, uit kwalitatief hoogwaardig materiaal bestaat en de beste bescherming heeft om beschadiging aan de deurlijst te voorkomen. Door het slimme design van de Perfect Fitness Multi Gym kun je een meer verschillende oefeningen doen in vergelijking met andere pull up bars. Omdat er brede grepen zijn voorzien aan de buitenkant van de deurlijsten ga je bij deze optrekstang met je ellebogen nooit tegen de deurlijst stoten. Bij een simpele stang tussen de deur is het bijna onmogelijke om een pull met een brede grip uit te voeren.

De brede beschermingselementen die tegen de deurlijst rusten zorgen ervoor dat eventuele schade tot een absoluut minimum beperkt worden. Van alle pull up bars die we op de markt hebben gevonden is er geen enkele pull up bar die zo’n goede bescherming biedt als de Perfect Fitness Multi Gym. Zolang je minder dan 100 kg weegt kun je deze optrekstang zonder zorgen gebruiken. Je moet wel een deuropening hebben tussen de 68 cm en de 84cm anders zal deze optrekstang niet passen.

Als je meer dan 100 kg weegt en op zoek bent naar een optrekstang dan kun je best kijken naar de Sportneer Multi-Grip. Als je meer weegt dan 100 kg weegt is het eigenlijk aangeraden om eerst te focussen op cardio en gewicht te verliezen. Pull ups en gerelateerde oefeningen zijn zeer zwaar voor je gewrichten en dat effect wordt enkel versterkt als je kampt met overgewicht. Nu weten wij ook dat niet iedereen die meer weegt dan 100 kg kampt met overgewicht. Maar als je groter bent dan 2 meter ga je weinig plezier beleven aan een pull up bar die aan je deurlijst hangt. Bij een pull up is het belangrijk dat je je kunt laten zakken tot je armen volledig gestrekt zijn. En als je groter bent dan 2 meter dan ga je rap met je benen tegen de grond hangen. In dat geval is het beter om te kijken naar een pull up bar die je aan de muur kunt installeren.

Maar als je desondanks deze info toch graag een optrekstang wilt kopen dan is de Sportneer Multi-Grip waarschijnlijk iets voor jou. Dankzij de stevige stangen zijn ze beter geschikt tegen een zwaarder gewicht. De grepen zijn ook breder in vergelijking met andere pull up bars, dit geeft meer comfort als je grotere handen hebt. Zolang je minder dan 150 kg weegt kun je deze optrekstang zonder zorgen gebruiken. Je moet wel een deuropening hebben tussen de 61 cm en de 91 cm anders zal deze optrekstang niet passen.

Soms is het niet mogelijk om een pull up bar in de woonkamer te hangen. Soms heb je geen deur die geschikt is voor het plaatsen, en soms mag het gewoon niet van je partner. Voor mensen met geen deuren en genoeg plaats is er een zelfstandige stelling die gebruikt kan worden voor je dagelijkse fitness. Dit geraamte is zeer stevig en compact. Het kan volledig opgeborgen worden in de meegeleverde zak. De hoogte kan zelf ingesteld worden – van 114cm tot 190cm en kan een maximaal gewicht aan van 110 kg. Voor mensen met weinig ruimte in huis is dit een goede aanrader.

Als je op zoek bent naar goedkope pull up bar en je niet veel weegt dan is de Tunturi MultiFunctional Door Gym misschien iets voor jou. Het is een basismodel waarmee je dezelfde kunt doen in vergelijking met de Perfect Fitness Multi Gym maar dan wel aan de helft van de prijs. Nadeel is wel dat deze optrekstang mindere bescherming biedt aan je deurpost en van een iets mindere bouwkwaliteit is. Een voordeel is wel dat deze de kleinste bar is van de 5 dus dat deze ook de makkelijkste is om weg te bergen in je kast.

Deze stang is ontwikkeld voor intensieve trainingen en kan nadien mooi opgeborgen worden. De bar wordt in de muur vastgemaakt en is geschikt voor verschillende grepen. Zo kan je breed gaan, maar ook zeer nauw voor biceps en triceps training. De Domyos wort met 4 schroeven stevig vastgehecht zodat het meer gewicht aankan. Zorg ervoor dat deze goed vastzit alvorens te gebruiken, doe dit enkel op een draagmuur voor de zekerheid. Het maximale gewicht is 130 kg en kan opgeklapt worden na gebruik om plaats te besparen.

Het onderzoek

Wie moet een optrekstang kopen?

Optrekken is een zeer effectieve oefening om de spieren in je rug en je schouders te trainen. Pull-ups zijn een essentieel onderdeel voor mensen die hun workout samenstellen uit lichaamsgewicht oefeningen. Maar ook voor mensen die thuis een fitnessruimte willen creëren is een pull up bar of een optrekstang eigenlijk een onmisbaar toestel. Een optrekstang die je tussen je deuropening kunt plaatsen is volgens ons een relatief goedkoop toestel waarmee je een hele reeks oefeningen mee kunt doen. Let op je vorm, een slechte pull up kan meer kwaad dan goed doen – kijk hier naar de how-to.

Optrekstang kopen

Waarop moet ik letten

Hoe beter het ontwerp van de optrekstang hoe meer grepen er zijn. Hoe meer grepen er zijn hoe breder het gamma aan oefeningen is dat je kunt doen. Wij vonden dit belangrijk om dat je ook oefeningen moet doen in een houding die geschikt is voor je schouder breedte. Hoe meer grepen hoe beter.

De beste optrekstangs zijn gemaakt van licht maar sterke metalen. De meeste besteden hier weinig aandacht aan maar goede beschermingselementen zorgen ervoor dat je deurlijsten niet of bijna niet beschadigd geraken. Goedkopere optrek-bars hebben meestal beperkte beschermingselementen waardoor op termijn je krassen in je verf gaat opmerken.

Niet elke optrekstang is even gemakkelijk in elkaar steken. Het is frustrerend als je eerst een uur moeten prutsen om aan je goede voornemens te beginnen. Hoe ingewikkelder het montageproces hoe vaker dat we merkten dat de bouwkwaliteit van het toestel tegenviel.

Minderwaardige metalen onderdelen gaan door je lichaamsgewicht op termijn verslijten. Het resultaat is dat je optrekstang langs alle kanten gaat beginnen kraken. Niks zo vervelend tijdens een work-out dat je bij elke oefening of chin up die irritante krak hoort.

Leave a comment