Voor je de (volgens ons) beste powerbank gaat kopen kun je best even nadenken waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je een compacte powerbank om je smartphone in geval van nood op te laden of heb je een krachtige externe batterij nodig om verschillende toestellen op te laden?

Volgens ons is de Xiaomi Mi Powerbank de beste powerbank voor de meeste mensen. Deze powerbank heeft namelijk een capaciteit van 20.000 mAh wat voldoende is om de meeste smartphones 5 keer op te laden. Verder heeft een hoog vermogen waardoor het geschikt is om een laptop zoals de nieuwe Mac Book op te laden via USB-C. Dankzij de 2 USB uitgangen kun je twee toestellen tegelijkertijd opladen.  Dit allemaal voor minder dan 35 euro. Maar als je op zoek bent naar een compacter model dan kunnen we de Anker PowerCore aanraden. Ben je op zoek naar een powerbank voor meerdere toestellen kun je best naar de PowerOak K2 kijken. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een externe batterij.

Onze top 5 – Beste Powerbank – 2019

Volgens ons is de beste powerbank die je momenteel kunt kopen de Xiaomi Mi Powerbank met een capaciteit van 20.000 mAh. Ondanks zijn grote capaciteit is deze externe batterij relatief compact en licht. Het heeft 2 USB poorten om 2 toestellen tegelijkertijd op te laden. De meeste fabrikanten voorzien 1 trage USB poort en 1 snelle USB poort. Maar Xiaomi heeft gewoon gekozen om 2 snelle USB poorten te voorzien (2.1A) waardoor je twee toestellen tegelijkertijd snel kunt opladen.

Dankzij de snelle laadtijd is deze Xiaomi powerbank ook geschikt om laptops op te laden. Enige voorwaarde is dat de laptop beschikt over een USB-C poort waarmee je het kunt opladen. Verder zijn er 4 LED lichtjes zodat je gemakkelijk kunt zien hoeveel batterij er nog over is. Deze powerbank kunnen we aanraden aan de meeste mensen dankzij zijn veelzijdigheid en lage prijs.

“Beste powerbank 2019”

De Xiaomi Mi Powerbank is een vrij stevige externe oplaadbare batterij en is dus minder geschikt voor mensen die elke dag pendelen. Vooral als je enkel je smartphone wilt opladen heb je eigenlijk voldoende aan een powerbank van 10.000 mAH. Door het compacte formaat van deze powerbank kun je hem in je handtas of zelfs in je broekzak steken. Het kan de meeste smartphones 3 keer opladen en beschikt over 2 USB poorten zodat je twee toestellen tegelijk kunt opladen.

“Compacte powerbank”

Deze Xtorm powerbank is uitgerust met wireless charging wat wilt zeggen dat je geen kabels meer moet meenemen om je smartphone op te laden. Zolang je smartphone of smartwatch voorzien is om draadloos op te laden kun je deze powerbank gebruiken. Je moet dus geen aparte kabels meer meenemen voor verschillende toestellen. Nadeel van deze powerbank is dat het redelijk groot en zwaar is. Verder is het ook een stuk duurder in vergelijking met een ‘gewone powerbank’.

“Wireless powerbank”

Dual charging pad

Ook al is de Anker PowerCore de goedkoopste powerbank in deze review is hij niet te onderschatten. Deze powerbank is niet enkel enorm compact maar ook zeer licht terwijl het wel nog over een respectabele capaciteit van 5.000 mAh beschikt. Het grootste nadeel is dat je maar 1 toestel tegelijkertijd kunt opladen. Aan de andere kant laadt deze batterij enorm snel op, op 2 uur en een half is deze klus geklaard. Deze powerbank kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een powerbank die ze in hun broekzak kunnen meepakken.

“Goedkope powerbank”

Deze PowerOak K2 is een powerbank met een capaciteit met maar liefst 50.000 mAh. Ideaal voor meerdere toestellen tegelijk op te laden. Ook handig voor mensen die zeer lang op onderweg zijn zonder toegang tot een stopcontact. Met deze zware powerbank kun je zonder probleem meerdere smartphones en laptops meermaals per dag opladen.

“Grote powerbank”

Het onderzoek

Wie moet een powerbank kopen?

Een powerbank kunnen we aan bijna iedereen aanraden. Of je nu pendelt, op reis bent of op daguitstap bent, het komt vaak voor dat je smartphone het einde van de dag niet haalt. In die gevallen is het handig om een (compacte) externe batterij op zak te hebben die je smartphone terug volledig kan opladen. Als je enkel een smartphone wilt opladen dan is een externe batterij met een capaciteit van 10.000 mAh meer als voldoende om je smartphone 2 tot 3 keer op te laden.

Omdat er elektriciteit verloren gaat bij het aanpassen van het voltage van je powerbank aan het voltage van je smartphone zul je nooit over de geadverteerde capaciteit beschikken. Als vuistregel kun je er van uit gaan dat ongeveer 10% van de geadverteerde capaciteit verloren gaat. Als de batterij van je smartphone een capaciteit heeft van ongeveer 3000 mAh kun je er van uitgaan dat je deze met een externe batterij van 10.000 mAh 3 keer zult kunnen opladen.

Om je verder op weg te helpen bij het kopen van een powerbank moet je eerst nadenken of je op zoek bent naar een compacte powerbank om je smartphone op te laden of naar een zwaarder model dat ook laptops kan opladen. Een compacte powerbank kun je kopen vanaf 25 euro, is licht genoeg om overal mee naartoe te nemen en heeft genoeg capaciteit om een smartphone een paar keer op te laden. Een zwaardere powerbank is minder draagbaar maar hebben genoeg vermogen om een laptop op te laden.

Een compacte powerbank zal afhaken wanneer je een laptop probeert op te laden en in het beste geval zullen ze de laptop wel opladen maar aan een zeer laag tempo. Een zwaardere powerbank is dubbel zo duur maar daar staat wel tegenover dat ze een hoger vermogen hebben en meer dan het dubbele van de capaciteit. Denk dus eerst na waar je je powerbank voor zult gebruiken alvorens over te gaan tot een aankoop.

Powerbank kopen

Waarop moet ik letten

De capaciteit van een externe batterij wordt zoals de batterijen van smartphones vaak uitgedrukt in mAh. Een compacte powerbank heeft een capaciteit tussen de 4.000 mAh en 6.000 mAh en kan je meenemen in je broekzak. Een gewone externe batterij is iets groter en heeft een capaciteit van 10.000 mAh tot 15.000 mAh maar blijft wel klein genoeg om dagelijks mee te nemen in een rugzak of handtas.

Een grote externe batterij heeft een capaciteit van 20.000 mAh of meer en is vooral bedoeld voor het opladen van toestellen die aan een hoger vermogen opgeladen moeten worden zoals een laptop. Het nadeel van zo’n grote externe batterij is dat ze groot en zwaar zijn. Als algemene regel kun je er van uitgaan dat hoe groter de capaciteit is hoe groter de powerbank zal zijn. Het voordeel van een nieuwe externe batterij is dat ze door vooruitgang dezelfde capaciteit in een kleiner formaat kunnen aanbieden in vergelijking met hun voorgangers.

Hoe groter de capaciteit van de powerbank hoe zwaarder hij zal zijn. Een compacte powerbank met een capaciteit van minder dan 6.000 mAh weegt iets meer dan 100 gram en is dus makkelijk mee te nemen in je broekzak. Een gewone powerbank van rond de 10.000 mAh weegt iets meer dan 200 gram en kun je in je rugzak of handtas steken zonder dat je het gevoel hebt dat het echt zwaarder wordt. Een grote powerbank met een capaciteit van 20.000 mAh kan snel meer dan 600 gram wegen. Hou zeker rekening met het gewicht van de powerbank wanneer je overgaat tot een aankoop. Er zitten kleine verschillen tussen het gewicht van verschillende merken die dezelfde capaciteit hebben. Die verschillen zijn wel te klein om een merkbaar verschil te maken.

De kleine en compacte powerbanks zijn meestal voorzien van één uitgang om één toestel op te laden. Grotere powerbanks hebben 2 of meerdere uitgangen om meerdere toestellen op te laden. Let wel op dat hoe meer toestellen je tegelijkertijd wilt opladen hoe trager dit zal gaan omdat de meeste powerbanks een beperkt vermogen hebben. De meeste powerbanks zullen een uitgang hebben met een hoog vermogen (vaak aangeduid met QuickCharge) en een andere uitgang met een lager vermogen. Denk dus goed na of je de powerbank vooral voor 1 of voor meerdere toestellen wilt gebruiken en wat het allemaal moet kunnen opladen. Als je meerdere smartphones en/of een laptop wilt opladen zul je sowieso naar zwaardere modellen van 20.000 mAh of meer moeten kijken.

Leave a comment