De beste rijstkoker die je momenteel kunt kopen is de Crock-Pot CR029. Het kan verschillende rijst tot perfectie koken en dankzij het handige stoommandje kun je ook groenten, vis of dimsum stomen. Dankzij de uitneembare binnenpan van RVS is het niet enkel gemakkelijk in onderhoud maar kun je er zelfs groenten en noedels in wokken. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een rijstkoker.

Onze top 3 – Beste Rijstkoker

Volgens ons is de beste rijstkoker die je momenteel kunt kopen de Tefal CR029. Het kan verschillende soorten rijst tot perfectie koken en is zowel gemakkelijk in gebruik als in onderhoud. Dankzij de uitneembare binnenpan met anti kleeflaag kun je het makkelijk kuisen of zelfs in de vaatwasser steken. Je kunt er zowel witte als bruine rijst mee bereiden, vis en vlees stomen als groenten in wokken.

We kunnen deze rijstkoker aan iedereen aanraden die op zoek is naar een toestel waarmee ze rijst tot perfectie kunnen koken. Maar het is ook ideaal om meer ingewikkelde recepten te bereiden zoals het stomen van dimsum dankzij het stoomrekje.

De Tefal Classic 2 RK1028 kost minder dan de helft in vergelijking met de Crock-Pot rijstkoker maar levert wel een gelijkaardige prestatie. Juist zoals de Crock-Pot rijstkoker kan het verschillende rijsten koken en dankzij het stoommandje kun je ook groenten, vis of dimsum stomen. Deze Tefal rijstkoker schakelt na het koken automatisch over op een warmhoudstand zodat je rijst nooit kan aanbranden.

Nadeel van deze rijstkoker is dat het gemaakt is uit kunststof en niet in de vaatwasser kan. Hierdoor is het onderhoudsgemak iets minder in vergelijking met de Crock-Pot rijstkoker.

De Inventum RK140ZW is iets goedkoper dan de Tefal Rijstkoker en kan ook verschillende rijst koken. Het is ook uitgerust met een stoommandje om vis, vlees of dimsum mee te bereiden. Ten opzichte van de Tefal heeft het als voordeel dat de uitneembare kom wel vaatwasser bestendig is. Dit komt het onderhoudsgemak ten goede en kunnen we dus aanraden aan mensen die niet graag de vaat zelf doen.

Het onderzoek

Wie moet een rijstkoker kopen?

Rijst wordt in veel verschillende keukens gebruikt. Over heel Aziƫ maar vooral voor Chinese, Japanse en Thaise gerechten wordt er veel rijst gebruikt. Een rijstkoker kan de kwaliteit van je recept dramatisch verbeteren. Het grote voordeel van rijstkokers is dat ze goedkoop zijn en zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Een gewone rijstkoker moet je normaal gezien voor 35 euro kunnen aanschaffen.

Bijkomend voordeel van een rijstkoker is is dat je niks verkeerd kunt doen wanneer je de tijd uit het oog verliest. Je rijst zal namelijk nooit aanbranden ook al heb je te weinig water toegevoegd. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk om af te wassen zijn. Maar een rijstkoker kun je niet enkel gebruiken voor het maken van rijst. Je kunt er ook groenten, vis of traag gegaard vlees mee bereiden.

Rijstkoker kopen

Waarop moet ik letten

Sensor

Een rijstkoker moet in de eerste plaats lekkere en zachte rijst maken. Rijst die beter smaakt dan wanneer we het in een potje water zouden koken. Om perfecte rijst te maken maken rijstkokers gebruik van een sensor. Het is dus belangrijk dat de rijstkoker over een goede sensor beschikt. Maar het is ook belangrijk dat de rijstkoker alle rijst gelijk kookt. Er bestaan slechte rijstkokers waar de buitenste laag van de rijst lekker gekookt is en de rijst vanbinnen nog hard en ongekookt is.

Daarenboven willen we ook steeds een consistent en voorspelbaar resultaat leveren. Wanneer je de dag ervoor 200 gram witte rijst op een half uur tijd gekookt hebt en het perfect was dan wil je dat naar de toekomst dat resultaat kunnen repliceren.

Snelheid

Het koken van rijst in een kookpot met water neemt tussen de 10 en 15 minuten in beslag (afhankelijk van de rijst). Met een rijstkoker zal dit snel oplopen naar 30 minuten. Wanneer je gehaast bent om eten op tafel te zetten heb je geen 45 minuten of een uur om te wachten tot de rijst gekookt is. Daarom hebben we ons onderzoek gelimiteerd naar rijstkokers die de meeste rijst tussen de 30 en 45 minuten kunnen garen.

Gebruiksgemak

De binnenkant van de rijstkoker moet gemaakt zijn van RVS of aluminium zodat er geen rijst aan blijft plakken en het gemakkelijk schoon te maken is. Een rijstkoker die meerdere soorten rijst kan koken vinden wij ook een toegevoegde waarde.

Leave a comment