Beste stofzuigers

Onze TOP 5 – Beste Stofzuigers 2019

De beste stofzuiger uitzoeken kan voor iedereen wat anders beteken. Stofzuigers zijn er om de belangrijkste taak van het huishouden sneller te doen gaan. Stof, huidschilfers, vuiligheid en vettigheid, de beste stofzuigers lossen alle problemen in één keer op. Maar er zijn wel duizenden verschillende modellen stofzuigers, in alle kleuren en maten. Welke is nu de beste stofzuiger van 2019, of zijn er meerdere? Een goede stofzuiger is een stofzuiger dat past bij de inrichting van je huis en de moeilijkheden dat je hebt tijdens kuisen. Heb je slechts een stopcontact, dan heb je een draadloze stofzuiger nodig. Moet je veel onder kasten en stoelen, dan heb je een beweeglijke stofzuiger nodig. Ook het vermogen en het filtersysteem zijn van belang. Een stofzuiger met hoge zuigkracht is van cruciaal belang om kleine haartjes en vasthangende vuiltjes los te krijgen. Onderzoek en vindt de, voor jouw, beste stofzuiger.

STOFZUIGER KOPEN – QUICK TIPS

  • Allergisch voor stof: Koop model met zak
  • Huisdieren: Je hebt hoge zuigkracht (maar weinig geluid) en een goed ontwerp nodig
  • Groot huishouden: Koop nog geen draadloos tenzij je meerdere batterijen hebt
  • Klein huishouden: Denk aan waar je hem zal opslaan + gewicht
  • Stofzuigzakken kosten ook geld
  • Energie kost ook geld

STOFZUIGERS & ALLERGIEËN

Stof is schadelijk voor de longen, en dus ook voor de ademhaling. Daarnaast haalt overtollig stof en huidrestanten de stofmijt in huis. Deze zitten graag in donkere hoekjes dus zorg er zeker voor dat je stofzuiger een verlengstuk heeft voor kleine ruimtes. Goed stofzuigen en het huis proper houden is de boodschap. Hiervoor is zuigkracht van belang. Let op, een hoge zuigkracht met slecht filtersysteem is waardeloos. Het stof wordt hierdoor niet opgevangen en opnieuw uitgestoten door jouw stofzuiger. Vervang or reinig ook geregeld de stoffilter.

De meest uitgebreide Dyson stofzuigers op de markt – accessoires en A energie. De Big Ball heeft een vermogen van 700 Watt, verbonden met een efficiënte motor zorgt dit voor veel zuigkracht – ideaal voor huisdieren. Toch heeft dit geen invloed op het geluid, door het ontwerp van de bal wordt het geluid intern gehouden. Deze stofzuiger is ideaal op harde vloeren en presteert meer dan redelijk op tapijt. Daarnaast heb je al de voordelen van een Dyson.

“Beste Stofzuiger” – KiesDeBeste 2019

AEG noemt zichzelf de koning der stofzuigers. Met hun ervaring zijn ze uitgegroeid tot één van de beste stofzuiger merken. De LX8 levert zeer hoge prestaties. Goed op alle ondergronden, parket, tapijt en andere harde ondergronden. Ook het filtersysteem is zeer knap opgebouwd en zorgt voor zeer weinig verlies. Door de energieklasse A staat deze mee bovenaan de lijst van beste stofzuigers 2019.

“Beste Prijs/Kwaliteit” – KiesDeBeste 2019

De Dyson Cyclone is een all-in-one stofzuiger. Enerzijds is deze draadloos en zonder zak, is de stofzuiger opgeladen dan kan je overal aan de slag. Anderzijds is deze klein, compact en modulair. Met enkele accessoires wordt je draadloze stofzuiger omgetoverd in een ongelooflijk krachtige kruimeldief. De Dyson is ook niet te zwaar, wat zeer belangrijk is bij draagbare of draadloze stofzuigers.

“Beste draadloze stofzuiger” – KiesDeBeste 2019

De Dyson Cyclone is een all-in-one stofzuiger. Enerzijds is deze draadloos en zonder zak, is de stofzuiger opgeladen dan kan je overal aan de slag. Anderzijds is deze klein, compact en modulair. Met enkele accessoires wordt je draadloze stofzuiger omgetoverd in een ongelooflijk krachtige kruimeldief. De Dyson is ook niet te zwaar, wat zeer belangrijk is bij draagbare of draadloze stofzuigers.

“Beste draadloze stofzuiger” – KiesDeBeste 2019

De Dyson Cyclone is een all-in-one stofzuiger. Enerzijds is deze draadloos en zonder zak, is de stofzuiger opgeladen dan kan je overal aan de slag. Anderzijds is deze klein, compact en modulair. Met enkele accessoires wordt je draadloze stofzuiger omgetoverd in een ongelooflijk krachtige kruimeldief. De Dyson is ook niet te zwaar, wat zeer belangrijk is bij draagbare of draadloze stofzuigers.

“Beste draadloze stofzuiger” – KiesDeBeste 2019

Meer over onze keuzes

[table id=4 /]

Beste stofzuigers 2019

Dyson big ball – Cinetic

Specs: Vermogen – 700 Watt / Geluid – 80 dB / snoer – 6.6 meter / reservoir – 1.8 Liter
Score: B – harde vloeren / A – stofuitstoot / C – tapijt / A – Energie

Dyson stond bekend voor zijn zakloos ontwerp en Cycloon technologie. Inmiddels hebben de concurrenten hen ingehaald met hun eigen ontwerpen en technologieën. Toch blijft Dyson voor als men praat over esthetisch ontwerp en efficiënte design. De Ball technologie zorgt ervoor dat de Dyson stofzuiger nooit vast zit. De bal draait in alle richtingen en is zeer behendig.

De Dyson Cinetic Big Ball is een zeer energievriendelijke stofzuiger. Met slechts 700 Watt aan vermogen heeft deze stofzuiger toch een zeer goede zuigkracht. Door de speciale bijgeleverde mondstukken is deze stofzuiger geschikt voor alle vloeren. Een parketborstel voor houten vloeren, een turboborstel voor tapijt én de combiborstel die zichzelf aanpast aan de ondergrond. Naast deze borstels ontvang je ook een turbo miniborstel. Hiermee zuig je de trap of haal je hardnekkig vuil uit het tapijt. De overblijvende plekjes worden gedaan met de flexibele kierenzuigmond.

Daarnaast is deze stofzuiger geschikt voor dierenharen. Hondenharen of kattenharen, einde verhaal. De Big Ball Absolute 2 doet dit ook efficiënt. Met een energiewaarde van A is deze stofzuiger ook nog zuinig. Kortgezegd de beste stofzuiger op de markt.

AEG – LX8-2-DP

De beste stofzuiger van AEG is de LX8. Deze zakloze stofzuiger is zeer goed op harde vloeren, maar ook op tapijt en parket. Daarnaast heeft ze ook een zeer goede stofuitstoot door het goede filtersysteem. Met energieklasse A scoort deze stofzuiger dus zeer sterk op de lijst van beste stofzuigers van 2018.

Specs: Vermogen – 600 Watt / Geluid – 80 dB / snoer – 6.7 meter / reservoir – 1.6 Liter
Score: B – harde vloeren / A – stofuitstoot / C – tapijt / A – Energie

Kwa gebruik is het reservoir zeer makkelijk te ledigen. Door de opening aan de onderzijde maak je deze snel en gemakkelijk leeg. Het reservoir heeft een volume van 1.6 liter. De lengte van de snoer is zo’n 9 meter. Door een 3 meter lange slurf kan je dus tot 12 van je stopcontact stofzuigen. De stofzuiger van AEG wordt geleverd met een parket zuigmond en een zuigmond voor meubels en voegen. De grote wielen zorgen ervoor dat je snel en behendig kan bewegen. De stofzuiger heeft ook geen probleem om ergens over te rollen.
Als unieke kenmerken maakt deze stofzuiger zonder zak gebruik van de ‘Turbo Cycloontechnologie’. Hierdoor haalt de AEG een A op stofuitstoot. Ook maakt de stofzuiger gebruik van een HEPA-filter, handig tegen allergieën. Deze 12 lagen filter kan je met de hand wassen.

Draadloze stofzuigers

DYSON – V10 Absolute

Dyson kennen we allemaal. Hun unieke design en ontwerp zonder zak wordt door alle merken geadopteerd. Toch blijven ze de markt steeds een stapje voor. De nieuwe draadloze Dyson V10 Absolute is momenteel de krachtigste draadloze stofzuiger op de markt. De stofzuiger is met één hand vast te houden, weegt slechts 2.6 Kg, en kan tot 60 minuten gebruikt worden in één oplaadbeurt. Dit is in de laagste stand wel te verstaan. Gebruik je hem in MAX modus dan kan je hem slechts 7 min gebruiken. Volledige oplaadtijd is 350 minuten of 3.5 uur.

De Dyson V10 Absolute draadloze stofzuiger is gemaakt voor alle vloersoorten. Samen met de stofzuiger krijg je de ‘Fluffy zuigmond’ die speciaal ontworpen is voor fijne en grove stukken vuil op te nemen. De stofzuiger werkt het beste op harde vloeren, maar de gemotoriseerde turboborstel zorgt ervoor dat ook vuil uit het tapijt opgezogen wordt. De steelstofzuiger kan gemakkelijk worden omgevormd tot een kruimeldief. Je moet enkel de buis verwijderen. Met verschillende accessoires maak je in een handomdraai de auto, trap en meubels schoon.

Draadloos en zonder zak

Dankzij de 15 cyclonen die in twee lagen parallel werken, worden zelfs de fijnste stofdeeltjes verwijderd en blijft de luchtstroom goed. De Dyson Absolute heeft ook een HEPA filter. Hierdoor worden stofdeeltjes tot 0.5 micrometer opgevangen. Dit omvat pollen, schimmels en bacteriën. Ideaal dus voor mensen met een allergie.

De speciale V10 digitale motor genereert hogere zuigkracht. Dit zorgt natuurlijk ook voor een zeer hoge aankoopprijs. Heb jij genoeg aan een iets minder premium model? Dan heeft Dyson ook een V6 of V8 versie beschikbaar. Deze zuigen net iets minder hard, hebben iets minder functies en batterij… maar zijn minstens even goede alternatieven.

Stofzuiger – huisdier haartjes

Dirt Devil – Rebel 26

De krachtige Dirt Devil Rebel 26 heeft een efficiënte motor van 550 Watt dat voor een hoge zuigkracht zorgt. Het stofreservoir, waar het opgezogen vuil terecht komt, is 1,8 liter in volume. De stofzuiger is vrij klein en compact. Hierdoor weegt hij maar een kleine 5.2 Kg. De HEPA-filter dat gebruikt wordt is ideaal voor kleine stofdeeltjes, dierenharen en het elimineren van allergieën.

Deze stofzuiger wordt geleverd met een accessoire-set voor kleine ruimtes, meubels en voegen. De stofzuiger bevat ook een schakelbare borstel met een verstelbare slurf voor grote mensen. Met een A+ energielabel – A op harde vloeren en A op filtratie, scoort deze stofzuiger overal uitstekend.

Wat opviel in de beschrijvingen en reviews van deze stofzuiger was het aantal mensen dat hem kocht voor het verwijderen van dierenharen. Op tegels, op parket en op tapijt, de grote zuigmond en hoge zuigkracht zorgen ervoor dat bijna alle vasthangende haartjes verwijderd worden. Daarnaast is hij makkelijk te kuisen en behoudt deze krachtige stofzuiger zijn kwaliteit.

Specs: Vermogen – 550 Watt / Geluid – 75 dB / snoer – 8 meter / Gewicht – 5.2 Kg

Score: A – harde vloeren / A – stofuitstoot / C – tapijt /

Stille stofzuiger

Bosch – BGB8A32W

Hoewel stofzuigen altijd al bekend heeft gestaan als een luide bezigheid heeft Bosch zitten sleutelen aan een stille stofzuiger. Deze Bosch BGB8A32W is een van de stilste stofzuigers ooit gemaakt. Met 59 dB is het één van de stilste op de markt. Deze Ingenius ProSilence technologie is uniek aan de Bosch. Maar daarnaast zijn er nog andere unieke voordelen aan deze stofzuiger.

Met 5 liter volume als zak zit je ook meteen in het gamma van de grootste volumes. De Bosch is misschien relatief groot, en iets zwaarder, maar dit is ook logisch. Een grote stofzak, 15 meter lange snoer, en een zeer sterke Quattro Power motor zorgen voor veel plaats. Toch is een toegave aan volume de moeite waard. Deze Bosch is ontzettend stil, zeer krachtig, grote zak en een lange kabel. Daarbij scoort de stofzuiger; A op energie, A voor stofuitstoot, A op harde vloeren en C op tapijt. Dit allemaal muisstil… Het kan bijna niet beter. Vandaar ook de hoge aankoopprijs!

Bovendien zitten er veel verschillende borstels bij deze stofzuiger. Dit maakt de stofzuiger geschikt voor alle vloeren, maar ook om moeilijk te bereiken plaatsen te zuigen. Ideaal is het supef lange snoer. Tenslotte heeft de stofzuiger een zeer mooi design.

Specs: Vermogen – 650 Watt / Geluid – 59 dB / snoer – 15 meter / Zak – 5 Liter
Score: A – harde vloeren / A – stofuitstoot / C – tapijt / A – Energie

Stofzuiger Met zak

Miele Complete C3

De Miele complete C3 Black Diamond is geschikt voor het stofzuigen van alle oppervlaktes. Door het lange ontwerp is deze stofzuiger handig te gebruiken. Je kan de lengte van de houvast aanpassen, zo hoef je je amper te bukken. Daarbij heb je een plus/min-voetbediening en een motor dat automatisch uitgeschakeld wordt.

Specs: Vermogen – 550 Watt / Geluid – 76 dB / snoer – 8.5 meter / Zak – 4.5 Liter
Score: A – harde vloeren / A – stofuitstoot / D – tapijt /

Als speciale kenmerk heeft Miele voor een speciaal filtersyteem gezorgd. De Complete C3 is misschien wat duur voor een stofzuiger met zak, maar hun Air-Clean filtersysteem zorgt voor een verwijdering van 99.9% van de stofdeeltjes. Deze filter is uniek omdat het gemaakt is uit 12 verschillende lagen die zo voor de beste reiniging zorgen. Deze beste stofzuiger met zak is beschikbaar in 3 kleuren – Rood, Zwart en Grijs.

Het onderzoek

Stofzuiger kopen

Waarop moet ik letten

Toch wel van belang in het huishouden is het verbruik van energie. Goedkopere modellen zijn goedkoper gebouwd en dus ook minder efficient. Om dezelfde klus te klaren wreten zij energie vergeleken met de duurdere modellen. Hoewel de aankoopprijs lager is kan dit dus betekenen dat het je meer zal kosten op lange termijn. Wattage heeft een positieve correlatie met zuigkracht. Heb je nood aan een sterke stofzuiger met hoge zuigkracht dan heb je ook een hoger wattage nodig. Kijk hierbij dus steeds naar het energielabel. Kies aub voor A producten zodat we samen aan een positieve toekomst bouwen.

Let op, ook accessoires en ontwerp hebben invloed op effectieve zuigkracht.

Voor ons is het vrij simpel; ben je allergisch voor stof dan neem je best een stofzuiger met zak. Anders is de keuze vrij. Met of zonder, beide hebben voor- en nadelen.

Tien jaar geleden was dit misschien onmogelijk maar ondertussen zijn de meeste stofzuigers al zonder zak. De extra verspilling is een manier om meer geld te verdienen aan een stofzuiger maar die tijd is inmiddels voorbij. Als we dezelfde les zouden leren voor Nespresso capsules dan zijn we nog een extra stap verder. Stofzuigers met zak zijn ouderwets en onnodig. Toch bieden ze nog steeds voordelen. Een stofzuigerzak wordt afgesloten en het fijnstof wordt goed opgesloten. Elke stofzuiger gebruikt een eigen soort zak, meestal van het merk zelf maar namaak bestaat altijd.

Heb je een stofzuiger zonder zak dan zal er heel wat fijnstof ontsnappen eens je deze open maakt. Daarnaast blijft er steeds stof op de wand van de container. Dit is meestal niet los te koppelen van de stofzuiger en dus moeilijk te kuisen. Zo blijft er altijd stof uitkomen telkens je de stofzuiger open maakt. Wees voorbereid, doe het buiten als mogelijk.

De duurdere stofzuigers zijn vaak geschikt voor verschillende ondergronden en grotere gezinnen met meer noden. De goedkopere stofzuigers zijn meestal goed voor één ondergrond. Woon je in een kleine woning dan is een kleiner model wel geschikt. Aan u om te beslissen of deze stofzuiger ook een ingebouwde kruimeldief moet hebben. Daarnaast heb je buren en is geluid weer van belang.

Ook voor een grote woning zijn kleine stofzuigers geschikt maar heb je meer voordelen aan grotere modellen met meer opties. Elke extra feature is een toestel, en dus ook plaats, uitgespaard. Afhankelijk van het aantal ondergronden zal dit ook invloed hebben op jouw keuze van beste stofzuiger. Huisdieren met harde haren, zoals sommige honden, zijn moeilijk weg te krijgen met kleine stofzuigers. Hiervoor heb je kracht nodig wat enkel kan in een groter model.

Draadloze stofzuigers zijn ‘the next best thing’. Het enige dat hun gebruik nog belemmerd is de batterij. Deze moet opladen en heeft een beperkte capaciteit. Onderbroken worden in het stofzuigen is niet altijd ideaal. Daarom is het belang van een vervangbare batterij wel belangrijk.

Daarnaast hebben deze draadloze stofzuigers meestal ook een extra functie als kruimeldief. De steel is verwijderbaar waardoor je enkel overblijft met een draagbare stofzuiger aka een kruimeldief.

Heb je wel een snoer dan ben je beperkt door de snoerlengte. Heb je overal stopcontacten, zijn er plaatsen waar je niet zal geraken. Een snoer is op zich geen nadeel, maar we zien deze toch meer en meer verdwijnen in de nabije toekomst. Een goed ontwerp, zoals Dyson, zorgt voor een extreem lange snoer. Wij hebben er alvast geen last van.

Stofzuigers maken lawaai. Hoe zwaarder de motor hoe luider de stofzuiger zou je denken, maar niets is minder waar. Het geluid van een stofzuiger is inderdaad bepaald door de kracht en de bouw van de motor. Toch is het ontwerp van de stofzuiger, en het gebruik van materialen, belangrijker dan de motor zelf. Een goed ontwerp en goede materialen houden het geluid intern en beperkt. Een high-end AEG maakt bijvoorbeeld minder lawaai dan een goedkope kruimeldief. Terwijl die 5x beter presteert.

Verschillende modellen maken ook gebruik van het twee-in-één concept. Zo kan de stofzuiger minimalistisch gebruikt worden. Hoewel dit dezelfde eigenschappen heeft van een kruimeldief is een stofzuiger(dief?) iets krachtiger. In de nabije toekomst zullen we afscheid nemen van de kruimeldief en zal dit altijd deel uitmaken van een goede stofzuiger. Toch zijn we nog niet zo ver. Een ingebouwde kruimeldief is dus een extra voordeel van sommige stofzuigers. Dit is het meeste waar voor draadloze modellen.

Heb je je ooit al afgevraagd waar de lucht vandaan komt dat je stofzuiger naar buiten blaast? Want dit is de opgezogen lucht die via de filter naar buiten geduwd wordt. Een stofzuiger dient om stof te zuigen, maar een goede stofzuiger kan dit stof nadien ook splitsen van de lucht. Ben je allergisch voor stof of last van gevoelige luchtwegen, dan is een stofzuiger met zak een noodzaak. Daarnaast is ook de filter van het toestel belangrijk. Van de twee ingebouwde filters dient er één om de motor te beschermen en één voor te voorkomen dat het stof opnieuw in uw ruimte terecht komt.

High Efficiency Particulate Air – als je je ooit afvraagd waar HEPA voor staat dan weet je dit. Filters voor stofzuigers worden volgens HEPA gewaardeerd. Voldoet die niet aan de waarde dan zal die geen HEPA label dragen. HEPA certified wil zeggen dat zo goed als 100% van de stofdeeltjes tegengehouden worden. Deze filters zijn daarom ook vrij duur en moeten afentoe vervangen worden.

Is de filter niet HEPA certified dan is er ook S-klasse filter. Ook deze houdt zeer fijne stofdeeltjes tegen. Beide filters zijn goed voor mensen gevoelig voor stof. Wij vinden dit een minimum voor een goede stofzuiger. Daarnaast zijn er ook filters voor het reinigen en/of neutraliseren van de lucht. Deze noemt men ‘Air Clean’ filters.

Een stofzuiger is allemaal goed en wel maar wat zal je doen wanneer er stof op de muur hangt en je opzetstuk wat zwaar is. Je kan deze er af halen, natuurlijk, maar een extra opzetstuk voor de muur zou interessant zijn. Op de muur, kleine ruimtes, speciaal voor radiatoren, de lijst van accessoires is vrij uitgebreid. Daarom is dit ook belangrijk om te weten bij het aankopen. Let altijd op de bijkomende opzetstukken en waar jij nood aan hebt. De beste stofzuiger is er een dat problemen voor u op kan lossen. Wat zijn uw problemen en welke stofzuiger kan u daarbij helpen. Alle doorgelichte stofzuigers zijn wel ergens goed voor. Voor u om uit te maken welke stofzuiger voor u de beste is.

Soorten stofzuigers

Sinds de geschiedenis van stofzuigers, tot nu de dag, zijn er vier soorten stofzuigers (een kruimeldief zuigt kruimels dus die telt niet). Omdat we in het huishouden enkel slede- en steelstofzuigers gebruiken zetten we de andere twee onderin.

Slede stofzuiger

Iedereen kent het, de typische slede-stofzuiger. Slede want het lijkt een beetje op de oude slee dat je voort trok, verder hoeven we het niet te zoeken. De typische slede heeft een snoer die ingebouwd zit en uittrekbaar is. Hierdoor heeft de stofzuiger een beperkte ‘range of motion’. De snoerlengte, geteld vanaf het stopcontact, is dus uw actieradius. Belangrijk aan de slede stofzuiger is de mobiliteit en behendigheid. Gezien die achter u rolt moet die uw bewegingen en richting kunnen nabootsen. Doet die dat niet dan is er risico dat hij kantelt en het reservoir open springt. Slede stofzuigers hebben dus nood aan goede mobiliteit en een flexibel slurf ontwerp.

Steel stofzuiger

Alles ingebouwd in één stofzuiger is de steelstofzuiger. Vaak minder krachtig maar praktisch voor kleine appartementen. Een steelstofzuiger is eigenlijk een megakruimeldief, die ook kan werken als kruimeldief. Meestal zijn deze snoerloos, maar de steelstofzuigers zonder ingebouwde kruimeldief zijn meestal met snoer. Zo zie je opnieuw dat de nabije toekomst draadloos zal zijn met minder toestellen. Vaarwel kruimeldief en welkom stof/kruimelzuiger. Het nadeel is natuurlijk de batterij. Moet goed opgeladen zijn zodat je niet stilvalt tijdens het stofzuigen.

Robot stofzuiger

Tegenwoordig kennen we het allemaal wel. De laatste nieuwe technologie is werkelijk zo verbluffend dat we ons afvragen wanneer iedereen er één zal hebben. Naast dweilen & stofzuigen kunnen de nieuwe modellen nog enkele extra snufjes – lees alvast ons verslag van beste robotstofzuigers om meer te weten te komen.

De nieuwe kunnen dweilen, de oude kunnen ook van alles. Enerzijds mappen ze je plattegrond en kunnen ze zelfstandig van en naar hun laadstation rijden. Anderzijds moet jij instaan voor het onderhoud en het leegmaken van het vuil. Ook binnen robotstofzuigers is er een enorm verschil in kwaliteit en extra functies. We gaan er hier niet verder op ingaan, dit zijn de beste stofzuigers doorgelicht.

Ketelstofzuiger

De goede oude ketelstofzuiger is vaak krachtiger dan die dat we in het huishouden gebruiken. Omdat deze groot en lelijk is worden ze eerder gebruikt in de industriële sector en schoonmaakdiensten. Geschikt voor alle oppervlakten, hoge zuigkracht, enorme opslagruimte tot wel 25 liter vuil, maar vrij luid en lelijk. Gotta love it.